Стастиката сочи, че най-малко една от четири жени в България е

...
Стастиката сочи, че най-малко една от четири жени в България е
Коментари Харесай

Да помогнем на повече мъже този път да посегнат към телефон, а не към жените си!

Стастиката сочи, че най-малко  една от четири дами в България е била подложена на вербално или физическо принуждение  у дома. Психолози сигнализират, че по време и след карантината поради пандемията от COVID-19 обстановката е в действителност доста сериозна. Ние, Момичетата, не стопираме да поддържаме дела, които се борят против домашното принуждение. Този път ще ви срещнем с такава, която се изправя самоуверено против агресорите. Мъжете-насилници, също като жертвите си, се нуждаят от помощ. Защото експанзията против обичани хора не е единствено неучтивост, това е взаимозависимост, това е болест, която би трябвало да бъде преборена

Настоящата акция има за цел да създаде първата в България гореща телефонна линия за работа с мъже, упражняващи домашно принуждение . Линията ще бъде конфиденциална и ще бъде обслужвана от експерти, които ще предоставят специализирана психическа помощ за различаване и осъзнаване на казуса с агресивното държание и обстановките, които го стимулират. Чрез работата със специалисти ще се търсят механизми за управляване на страстите, както и за търсене и намиране на нови, разнообразни способи на другарство. Консултантите ще насочват потърсилите помощ към профилирана работа с психолог в границите на стратегиите на Алианса за отбрана от принуждение, учредено на пола.

В България са осъществени редица акции, отдадени на казуса, само че нито една от тях не е ориентирана към насилниците. Целта на взаимната самодейност на Български хелзинкски комитет, Алианс за отбрана от принуждение учредено на пола и Рекламна организация McCann Sofia е да се помогне и на тези, които бият, заплашват, тормозят физически и душевен. Защото, както споделят уредниците, " в сянката на устрема да помогнем на потърпевшите остава същинската уязвимост на   насилниците ".

Възприятието, че дамите са " слабият пол ", оправдава и подтиква държанието на агресорите. Свикнали сме да считаме, че жените-жертви се нуждаят от помощ, че единствено те са сложени според, че те са физически уязвимата страна в спора. Обаче в повечето случаи агресивното поведение на мъжете е резултат от прекарвания в детството и прочувствени контузии, пренебрегвани с години. Често самите насилници са жертви на принуждение, имат тежки психически контузии, живеят в стрес, меланхолия и се усещат недооценени. Те се " показват " посредством плесници, ритници и грубости, посредством закани и безобразно държание. И също обезверено се нуждаят от помощ...

Кампанията ще освети домашното принуждение като демонстрация на уязвимост. Ще сложи насилниците в ролята на слабите, податливите, жертвите, и ще насочи фокуса на дебата там, където той може да предотврати насилието, а освен да лекува нанесените рани.

Стартирането на един различен диалог за домашното принуждение в обществото и смяна на усещанията за жертва. Защото, както е очевидно, най-често насилниците имат потребност да удостоверяват облика си на мощни и преобладаващи. Проявите на принуждение обаче в реалност са симптом на уязвимост и прочувствена незрялост, търсене на удостоверение за личните мощ и власт, в които насилникът се съмнява.

Домашното принуждение не е " фамилен въпрос ". То визира всички ни. Заедно можем да помогнем на повече мъже този път да посегнат към телефона. Ако желаете да подкрепите самодейността, можете да го извършите тук.

 
Мария Касимова-Моасе: Насилието е като гибелта – няма лек, само че би трябвало да свикнеш да живееш със загубата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР